Hírek

2015.06.30 (MTI)

Kétharmados támogatottság a KDNP családi csődvédelemről szóló javaslatának

Jelentős, mintegy kétharmados támogatottsággal fogadta el az Országgyűlés a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) családi csődvédelemről szóló javaslatát – emelte ki a keddi voksolás után Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője.

A kereszténydemokrata politikus rámutatott: a 142 igen, 1 nem ellenében, 41 tartózkodás mellett elfogadott törvény mentőövet nyújt a bajba jutott családoknak és helyreállítja fizetőképességüket.

Kiemelte: a javaslatot hosszas, közel egy éven át tartó egyeztetés előzte meg.

Harrach Péter azt mondta, a javaslathoz benyújtott ellenzéki módosítások azt célozták, hogy ezen az egyeztetésen született megállapodásokat fellazítsák.

Jelezte: a folyamat során mindhárom érintett félnek – az államnak, a pénzintézeteknek, és az adósoknak is – kell áldozatot hozniuk.

Az állam képezi ki azt a száz főt, akiket a Családi Csődvédelmi Szolgálat jelöl ki fizetésképtelenségi szakértőként, s közreműködnek a folyamatban. Velük szemben elvárás a szociális felkészültség, az attitűd mellett pedig pénzügyi és jogi ismeretekkel is rendelkezniük kell.

A pénzintézeteknek, hitelezőknek az ötéves folyamat végén – meghatározott feltételek teljesülése esetén – elengedéssel kell számolniuk. Az elengedés a jelzáloghitel kivételével elérheti a 60 százalékot is – jelezte Harrach Péter.

Az adósoknak okos mérlegeléssel bátor döntést kell hozniuk – rögzítette a frakcióvezető, aki kiemelte: öt év alatt – akár életforma-váltással – helyzetbe tudják hozni magukat, talpra tudnak állni és újra tudják kezdeni életüket. Bár ettől a fogyasztói társadalom tagjaként elszoktak az emberek, de még mindig ez a kisebb rossz, mint a végrehajtás okozta állapot. A végrehajtás elindítása közel százezer családot érint jelen pillanatban.

A kedden elfogadott jogszabály értelmében magáncsődvédelmet az az adós kezdeményezhet, akinek vagyona és törlesztésre fordítható jövedelme van, de az nem elég az az adóssága törlesztésére.

A csődvédelem kérelmezésének feltétele egyebek mellett az, hogy az adós összes tartozása 2 millió és 60 millió forint között legyen, a tartozásállománya meghaladja a vagyona értékét, de ne legyen több annak duplájánál, és legyen legalább egy olyan tartozása, amely három hónapja lejárt, mértéke pedig több mint félmillió forint.

Az új rendelkezések két lépcsőben lépnek életbe. Első lépcsőben októbertől azok számára, akiknek az otthona veszélybe került. Egy év múlva azoknak is a rendelkezésére áll, akik az egyéb feltételeknek megfelelnek.

Harrach Péter korábban azt mondta: tízezreknek nyújthat segítséget adósságuk rendezéséhez a családi csődvédelemről szóló törvény.

 

Vissza