Hírek

2015.09.22 (portfolio.hu)

Havi 25 ezret kaphatsz az államtól - Ezt kell tenni érte

A magáncsőd eljárásban részt vevők havi 25 ezer forintos állami támogatást is kaphatnak, amely a hitelük törlesztésére fordítható. A kérvényt a főhitelezőnek kell benyújtani, és az elbírálást is a bank végzi - derül ki a legfrissebb közlönyben megjelent kormányrendeletből.

A magáncsőd részleteinek egy új puzzle-ja került helyére a mai közlönyben szereplő kormányrendelettel, amelyből kiderül, hogy

az egyezség megkötésének időpontjában fennálló tőketartozás évi 3,8%-ának megfelelő, de havi legfeljebb 25 ezer forintnyi törlesztési támogatásra jogosult a magáncsőd eljárásban részt vevő támogatott.

Az állami törlesztési támogatást csak a magáncsőd egyezségbe foglalt, főhitelezővel szembeni hitel vagy lízingtartozás törlesztésére lehet felhasználni. A támogatásra vonatkozó kérelmet a banknál kell benyújtani, és ők is bírálják le azt a benyújtástól számított 30 napon belül, majd ha mindent rendben találnak, akkor a támogatásról külön szerződést is kötnek.

A támogatás igénybevételének feltételeiről érdemes részletesen is tájékozódni a közlönyben.

A magáncsőd lényege 10 pontban

1.Adósságrendezési eljárást biztosít azzal a céllal, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő magánszemélyek adóssága szabályozott keretek között rendeződjön, fizetőképességük helyreálljon. Banki és egyéb, pl. közüzemi tartozásokat is kezel a magáncsőd.

2.2015. szeptember 1-jétől azok vehetik igénybe, akiknek a lakhatásuk van veszélyben (jellemzően nem fizető jelzáloghitelesek), 2016. október 1-jétől mások is beléphetnek.

3.Az veheti igénybe, akinek a tartozása 2 és 60 millió forint közötti, a tartozás a vagyon 100%-a és 200%-a között van, valamint legalább 500 ezer forintnyi legalább 90 napja lejárt tartozással rendelkezik.

4.A csődvédelem alapesetben 5, legfeljebb 7 éven keresztül tart. Ezen időszak alatt az adósnak nem kell számolnia végrehajtási, zálogtárgy-kényszerértékesítési és egyéb igényérvényesítésekkel, tetemes végrehajtói költségekkel, továbbá nem kell tartania kilakoltatástól.

5.Az adósságrendezési tervnek megfelelő alacsonyabb törlesztőrészletet kell fizetnie az adósnak úgy, hogy a hitelezők követelése előre rögzített arányban (a jelálzoghitel esetében a lakás eredeti forgalmi értékéig) megtérüljön a végén. A maradék tartozást elengedik.

6.A csődvédelem időszaka alatt családi vagyonfelügyelő ellenőrzi az adós költéseit, amelynek szabadon felhasználható része fejenként nem lehet magasabb a legkisebb öregségi nyugdíj (jelenleg 28 500 forint) másfélszeresénél.

7.Az adósságrendezési tervet bíróságon kívüli megállapodással vagy bírósági eljárásban történő szavazással állíthatják össze a hitelezők az adóssal együttműködve, ennek sikertelensége esetén a bíróság dönthet. Bíróságon kívüli sikertelen egyezkedés esetén indul meg a bírósági adósságrendezési eljárás.

8.Ha az adós az ötéves adósságtörlesztési időszak alatt fegyelmezetten törleszt - és ha a hitelezők hozzájutottak a meghatározott minimális megtérüléshez -, a bíróság mentesítheti őt a fennmaradó adósságai megfizetése alól.

9.Külön szabályok határozzák meg, mely esetekben maradhat lakástulajdonában az adós, aki már az elején jelzi ezzel kapcsolatos elképzelését. Cél a lakhatás valamilyen biztosítása. A vagyon- vagy jövedelemeltitkolás kizárással jár.

10.A magáncsőd eljárások koordinálására és adminisztrációjára feláll a Családi Csődvédelmi Szolgálat, amely családi vagyonfelügyelőkkel mint kormánytisztviselőkkel látja el feladatát. E tisztség csak jogi vagy közgazdasági végzettséggel tölthető be, 2018-ig pedig közigazgatási vizsgát vagy jogi szakvizsgát is elvárnak tőlük.

 

Vissza