Hírek

2015.10.15 (MTI)

A családi csődvédelemre várhatóan márciusig lehet jelentkezni

Várhatóan 2016. március elsejéig lehet jelentkezni a családi csődvédelemben való részvételre - közölte a KDNP frakcióvezetője csütörtökön a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Harrach Péter arról beszélt, hogy reményeik szerint mintegy húszezer családon tudnak majd segíteni a programmal, ők - életformaváltást és kiadáscsökkentést vállalva - megmenthetik az otthonukat.

A kisebbik kormánypárt politikusa egy néhány héttel korábbi adatot ismertetve azt közölte, hogy mintegy ötszázan vitték már el az adatlapot, ők azok, akik komolyan foglalkoznak a jelentkezéssel, míg a megkötött szerződések száma nem éri el a százat.

Azt mondta, arra számít, hogy a végrehajtási moratórium lejárta után és a végrehajtások megindulásakor többen veszik majd komolyan a fenyegetettséget, és adják be jelentkezésüket a családi csődvédelmi programra.

Arra a felvetésre, mi lehet az oka annak, hogy a vártnál kevesebben jelentkeztek, úgy vélte, néhány médium rossz hírét keltette ennek az új jogintézménynek, továbbá a tájékoztatás sem volt megfelelő. Az érintetteknek "el kell magyarázni, szórólapot kell készíteni, különböző csatornákon tájékoztatni kell, ezt a munkát be kell fejezni" - fogalmazott.

Harrach Péter azt mondta, tudatosítani kell az érintettekben, hogy két lehetőségük van: vagy az otthonuk elvesztésével járó végrehajtás, vagy az életformaváltás.

Arra is kitért, hogy a bankok "csak mérsékelten érdekeltek" a családi csődvédelmi programban való részvételben, és egy részük megpróbálja elhárítani a náluk jelentkező ügyfeleket.

A kormánypárti politikus szerint ezért a törvénymódosításban lehetőséget adnak arra, hogy a családi csődvédelmi szolgálatnál is lehessen jelentkezni a programra.

 

Vissza