Hírek

2016.05.25 (Magyar Idők)

Egyre többen fedezik fel a magáncsődöt

Az utóbbi egy hónapban tíz százalékkal emelkedett a családi csődvédelem rendszerébe bekapcsolódók száma. Lapunk információja szerint ezzel május közepéig 385 család használta ki az adósmentő lehetőséget. A belépéshez szükséges kérelemcsomagot eközben már félezernél is többen vették át. Még hosszú hónapok állnak az érdeklődők rendelkezésre.

Az adósmentő intézkedések egyik legújabb elemeként iktatta a jogrendbe a törvényhozás 2015-ben a családi csődvédelem lehetőségét. A szabályrendszer az idehaza addig ismeretlen, de számos nyugati országban sikerrel alkalmazott magáncsőd intézményét honosította meg módot adva arra, hogy hosszabb, önkorlátozást is megkövetelő időszak után a magánszemélyek kikeveredhessenek az anyagiak szorításából.

A lehetőség iránt kezdetben nagy volt az érdeklődés, ám a csatlakozók száma lassabban indult emelkedésnek. Ez az utóbbi hetekben megváltozott: az elmúlt egy hónap alatt tíz százalékkal bővült a családi csődvédelem rendszerébe bekapcsolódók tábora. Érdeklődésünkre az igazságügyi tárca azt közölte, hogy május közepéig 385 adós csatlakozott az adósvédelem ezen formájához. – Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy ennél jóval többen gondolkodtak el komolyabban is a lehetőség igénybevételén – jegyezték meg a minisztériumban. Pontosan jelzi ezt, hogy a belépéshez szükséges kérelemcsomagot eddig több mint félezren vették át csak a bankok kirendeltségein. A dokumentumokat az Igazságügyi Hivataltól szintén beszerezhetik az érdeklődők, miként letölthetők a nyomtatványok a pénzintézetek honlapjáról is. Az iratok így sok száz család asztalára kerülhettek eddig.

Az Igazságügyi Minisztériumban rámutattak arra is, hogy – egy közelmúltbeli törvénymódosítás nyomán – még hosszú hónapok állnak az érdeklődők rendelkezésre. A jelenlegi – április óta élő új – szabályok szerint szeptember 30-ig adhatják be kérelmüket a hiteladósok. A módosítás azok előtt is megnyitotta az adósságcsapdából kivezető utat, akik eddig nem ismerték meg alaposabban az egyébként összetett előírásokat, vagy még nem hozták meg a kétség kívül fontos döntést. Mivel az őszi dátum még messze van, a tárcánál a beadványok és a csatlakozó adósok számának ütemes emelkedését tartják valószínűnek.

Érdekes adalékként említhető meg, hogy a családi csődvédelem bevezetése miatt dicsérte meg a napokban hazánkat a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A szervezet szokásos éves ellenőrzési eredményének ismertetésekor arra mutatott rá, hogy bár a magyar magánszektorban a hitelezés továbbra sem elégséges, azonban a nem törlesztett hitelek részaránya alacsonyabb lett. Az IMF-nél üdvözlendőnek nevezték a problémás tartozások ügyének megoldására tett hazai lépéseket, azok közül külön is kiemelve a magáncsőd intézményének bevezetését.

 

Vissza