Hírek

2019.03.01

Adósságrendezési eljárás alatt nem kopogtathat a végrehajtó

Eddig közel 3000 fizetési nehézséggel küzdő magánszemély részére biztosított védelmet a végrehajtással szemben a magáncsőd. Az adósságrendezés az ingatlan árverés leállításával és a jövedelem letiltás megszüntetésével esélyt teremt a tartozások rendezésére és az adósságcsapdából való kikerülésre. 

Az adósságrendezési eljárás alatt a már folyamatban lévő végrehajtás leállításra kerül, és új végrehajtás sem indítható az adóssal szemben. A folyamatban lévő végrehajtási eljárások leállítása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tartozások miatt a végrehajtó a továbbiakban már nem vonhatja le az adós jövedelmének egy részét. Az adós ingatlana is megmenthető, hiszen az ingatlan árverése megakadályozható, ha még nem érkezett érvényes licit. A védelem az adósságrendezés minden szakaszában megilleti az adóst.
 
Fontos kiemelni, hogy az adósságrendezés kezdeményezése után már nem az adósnak kell egyeztetnie a végrehajtóval a végrehajtás leállításáról. Ezzel kapcsolatban minden feladatot elvégez a Családi Csődvédelmi Szolgálat. Bíróságon kívüli adósságrendezés esetén a Családi Csődvédelmi Szolgálat közvetlenül keresi meg a végrehajtót a végrehajtás leállítása érdekében. Bírósági adósságrendezés esetén a végrehajtást foganatosító bíróság függeszti fel a végrehajtást a családi vagyonfelügyelő értesítése alapján. 
 
A magáncsőd eljárás alatt az adós kezeseinek sem kell aggódniuk a végrehajtás miatt. A védelem őket is megilleti, ha belépnek az eljárásba.
 
A végrehajtás leállítása komoly lehetőség a túladósodott személy számára, hogy stabilizálja pénzügyi helyzetét, és a magáncsőd eljárás alatt nyugodtabb körülmények között találjon kiutat az adósságcsapdából. 

 

Vissza