Hírek

2020.03.27

Fontos információk a fizetési moratóriummal kapcsolatban!

Tájékoztatás az adósságrendezési ügyeket érintő fizetési moratóriumról

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III.18.) Korm. rendelet fizetési moratóriumra vonatkozó részletszabályairól szóló 62/2020. (III.24.) Korm. rendelet 7. §-a alapján a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvényben meghatározott eljárások alatt álló adósok, valamint az adós hiteltörlesztési kötelezettségeiért helytállni köteles személyek is fizetési haladékot kapnak (a továbbiakban: fizetési moratórium).

A fizetési moratórium kiterjed:

  • a főhitelező részére fizetendő minimális törlesztőrészlet megfizetésére,
  • a bíróságon kívüli adósságrendezési megállapodásban,
  • a bírósági adósságrendezési egyezségben,
  • a bírósági adósságtörlesztési végzésben megállapításra kerülő vagy megállapított fizetési kötelezettségek teljesítésére.

A fizetési moratórium 2020. december 31. napjáig tart, melynek időtartamát a Kormány rendeletével meghosszabbíthatja.

Az érintett személyeknek a fizetési moratórium érvényesítéséhez nincs teendőjük, ugyanis annak joghatásai az adósságrendezési eljárásban résztvevő személyek külön nyilatkozata nélkül, a jogszabály erejénél fogva állnak be.

Fontos azonban kiemelni, hogy a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy az adósságrendezési eljárásban résztvevő személyek a fizetési kötelezettségüket változatlanul teljesítsék, ezzel elkerülve a fizetési moratórium alatt felhalmozódó kamatot és a futamidő hosszabbodását.

Amennyiben a fizetési moratórium ellenére Ön mégis eleget szeretne tenni az adósságrendezési eljárásban vállalt kötelezettségeinek, úgy szükséges erre vonatkozóan kitöltenie egy nyilatkozatot az adósságrendezési ügyében eljáró, lakóhelye szerint illetékes Családi Csődvédelmi Szolgálat területi szervénél. A nyilatkozatot az alábbi linkre kattintva lehet letölteni: http://csodvedelem.gov.hu/moratorium/. Abban az esetben, ha a későbbiekben mégis kíván élni a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével, akkor a korábban tett nyilatkozatát bármikor visszavonhatja.

A jelenlegi rendkívüli járványhelyzetre tekintettel kérjük az érintetteket, hogy a fizetési moratórium kapcsán felmerülő további kérdések, valamint esetleges ügyintézések céljából az ügyfélfogadás módjáról tájékozódjanak a területi Családi Csődvédelmi Szolgálatok honlapján, illetve elektronikus, vagy telefonos elérhetőségein.

 

 

Vissza