Hírek

2020.07.06

Tájékoztatás a veszélyhelyzet megszűnését követően a fizetési moratórium részletszabályairól

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény rendelkezései alapján az adósságrendezési eljárásba vont követelés alapjául szolgáló szerződés esetében nem feltétel, hogy 2020. március 18-án fennálló jogügylet legyen.

A hatályos jogszabályi rendelkezések alapján a fizetési moratórium a felmondott hitelügyletek vonatkozásában is megilleti az adósságrendezési eljárások alatt álló adóst, valamint az adós hiteltörlesztési kötelezettségeiért helytállni köteles személyt, azonban kizárólag a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési - kötelezettségek teljesítése vonatkozásában.

Ez azt jelenti, hogy a nem hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tartozások esetében az adósnak továbbra is törlesztenie szükséges függetlenül attól, hogy adósságrendezési eljárásban vesz részt.

Abban az esetben, ha az anyagi körülményeiben bekövetkezett változás miatt nem tudja teljesíteni az egyéb - tehát nem hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő - tartozásainak a fizetését, akkor javasolt az adósságrendezési ügyében eljáró Családi Csődvédelmi Szolgálat területi szervével egyeztetve azon hitelező közvetlen megkeresése, akivel szemben olyan fizetési kötelezettsége van, amelyre nem vonatkozik a fizetési moratórium. Ebben az esetben a hitelező hozzájárulását szükséges kérni arról, hogy biztosítsa Önnek a fizetési halasztás lehetőségét.

 

 

 

Vissza