Hírek

2020.08.13

2020. augusztus 13. napjától már a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevői is kezdeményezhetik a természetes személyek adósságrendezési eljárását

Az egyes vagyongazdálkodást és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat érintő törvények módosításáról szóló 2020. évi LXXX. törvény 58. §-a alapján 2020. augusztus 13. napjával hatályát veszti a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény (a továbbiakban: Are. tv.) 8. § (1) bekezdésének n) pontja és az 1. melléklet 3. pont b) alpontja.

A jogszabály módosítással megnyílik a lehetőség a természetes személyek adósságrendezési eljárásának igénybevétele azon magánszemélyek számára is, akik ez idáig a Nemzeti Eszközkezelő Programban (a továbbiakban: NET) való részvétel miatt nem voltak jogosultak a magáncsőd eljárás kezdeményezésére.

2020. augusztus 13. napjától tehát azok a magánszemélyek is kezdeményezhetik a természetes személyek adósságrendezési eljárását, akiknek az ingatlana megvételre, felajánlásra került a NET Zrt. részére.

A magáncsőd eljárás megoldást jelenthet a NET Programban résztvevő magánszemélyek számára a fennálló tartozásaik (pl.: személyi kölcsön, folyószámlahitel, hitelkártya, gépjárműhitel) szabályozott keretek között megvalósuló rendezésében, hiszen az adóssal szemben az eljárás kezdeményezése előtt megindított végrehajtási eljárások – ideértve a jövedelem letiltást, ingó-, ingatlan árverést – szünetelnek, a már megindított eljárásokban pedig újabb eljárási cselekményeket a végrehajtó nem foganatosíthat, valamint újabb végrehajtási eljárást sem kezdeményezhet.

Az adósságrendezési eljárást az erre a célra rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével és benyújtásával lehet kezdeményezni. A formanyomtatvány letölthető az alábbi linkre kattintva: http://csodvedelem.gov.hu/nyomtatvanyok.

A kitöltött nyomtatvány a Családi Csődvédelmi Szolgálat területi szerveinél, valamint a főhitelezőnek minősülő pénzügyi intézménynél is benyújtható. A Családi Csődvédelmi Szolgálat területi szerveinek munkatársai szükség esetén ingyenesen segítséget nyújtanak a formanyomtatványok kitöltésével kapcsolatban, valamint az adósságrendezés kezdeményezésére vonatkozó általános feltételekkel összefüggésben is tájékoztatást adnak.

A Családi Csődvédelmi Szolgálat területi szerveiként működő fővárosi és megyei kormányhivatalok elérhetőségeinek listája megtekinthető az alábbi linkre kattintva: http://www.csodvedelem.gov.hu/elerhetoseg.

 

Vissza