Hírek

2021.07.01

2021. július 1. napjával módosul a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény

Az adósok számára egyszerűbb eljárás kezdeményezést, csökkentett eljárási költségeket, a megélhetésre hátrahagyott összeg megemelkedését, valamint kibővített jogosultsági feltételeket jelent.

A természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény módosításáról szóló 2021. évi LXXXII. törvény 2021. július elsejei hatályba lépésével módosulnak az adósságrendezési eljárásokra vonatkozó egyes részletszabályok.

A jogszabály módosításnak köszönhetően kedvezőbb feltételek nyílnak meg az adósok számára az adósságrendezési eljárások során:

  • azon személyek is jogosulttá válnak az adósságrendezési eljárásra, akiknek a tartozásállománya nem éri el a vagyonuk értékét, de eléri az adósságrendezésbe vonható vagyon értékének 80 %-át
  • 20.000 Ft-ra csökken az adós által a főhitelező részére fizetendő postai és távközlési költségátalány összege
  • csökken az adós által a főhitelező jelzálogjogosultnak az eljárás időszaka alatt fizetendő minimálistörlesztő részlet mértéke
  • emelkedik az adós bevételeiből a mindennapi megélhetési költségeire fordítható összeg mértéke
  • eltörlésre kerül a környezettanulmány készítése

Az adósságrendezési eljárást továbbra is az erre a célra rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével és benyújtásával lehet kezdeményezni. A formanyomtatvány letölthető az alábbi linkre kattintva: http://csodvedelem.gov.hu/nyomtatvanyok.

A kitöltött nyomtatvány a Családi Csődvédelmi Szolgálat területi szerveinél, valamint a főhitelezőnek minősülő pénzügyi intézménynél is benyújtható. A Családi Csődvédelmi Szolgálat területi szerveinek munkatársai szükség esetén ingyenesen segítséget nyújtanak a formanyomtatványok kitöltésével kapcsolatban, valamint az adósságrendezés kezdeményezésére vonatkozó általános feltételekkel összefüggésben is tájékoztatást adnak.

A Családi Csődvédelmi Szolgálat területi szerveiként működő fővárosi és megyei kormányhivatalok elérhetőségeinek listája megtekinthető az alábbi linkre kattintva: http://www.csodvedelem.gov.hu/elerhetoseg.

 

 

Vissza