Hírek

2021.07.16

Tájékoztatás új nyomtatványok bevezetéséről

2021. július 15. napjával új nyomtatványcsomag kerül közzétételre a Családi Csődvédelmi Szolgálat központi szervének honlapján a „Nyomtatványok” menüpont alatt, amely az alábbi linkre kattintva közvetlenül is elérhető: http://csodvedelem.gov.hu/nyomtatvanyok

A természetes személyek adósságrendezési eljárása kezdeményezéséhez benyújtandó kérelemről és az ahhoz csatolandó űrlapokról, dokumentumokról és nyilatkozatokról szóló 15/2015. (VIII. 28.) IM rendelet 2. § (1) bekezdésére tekintettel a közzététel időpontjától az új űrlap használata kötelező, azonban ezt követően még 30 napon keresztül a kérelem a korábban közzétett űrlapon is benyújtható.

A közzététel időpontjára tekintettel tehát a jelenlegi nyomtatványt legkésőbb 2021. augusztus 14. napjáig lehet használni a kezdeményezés során.

Az új nyomtatványcsomag felépítésében eltér az eddig alkalmazott nyomtatványtól, figyelemmel arra, hogy összesen 22 nyomtatványrészből áll, melyek két csoportba oszthatóak. Újdonság továbbá, hogy a pdf. formátumú dokumentumokat számítógéppel is ki lehet tölteni, ezzel is segítve az ügyfelet.

Az első csoportba tartoznak azok a nyomtatványrészek, melyeknek kitöltése minden egyes igénylő esetében kötelezőek. Ezek a nyomtatványrészek összefűzve megtalálhatóak a „Kezdeményező csomag” elnevezésű dokumentumban.

A második csoportba már azok a nyomtatványrészek tartoznak, amelyeknek a kitöltése csak abban az esetben kötelező, ha az eljárást kezdeményező magánszemély érintett az adott kérdéscsoport vonatkozásában. Amennyiben az igénylő az adott kérdéscsoport vonatkozásában nem érintett, akkor ezeket a nyomtatványrészeket nem szükséges a kérelemhez csatolni. Az új nyomtatványcsomag használatához a segítséget a Kitöltési útmutató tartalmazza.

 

 

 

Vissza